سفارش تبلیغ
صبا ویژن
از آنچه به کارت می آید بپرس و آنچه را به کارت نمی آید واگذار . [امام علی علیه السلام]
 
پنج شنبه 85 مهر 13 , ساعت 8:16 صبح

امروزه اکثر کشورهای جهان شاهد انقلابی در مدیریت شهری هستند؛ چرا که نقش این مدیریت در ارتقای کیفیت زندگی شهروندان کلانشهرها به گونه‌ای که زمینه رقابت اقتصادی، انجام فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی و نیز معیشت سالم را فراهم کند، انکارناپذیر است. بر همین اساس شهرهای خواهان توسعه و پیشرفت بدون اتلاف وقت سیاستگذاران و شهروندان، به شدت نیازمند مدیریت واحدی هستند که ضمن شرکت دادن تمام بخشها و نهادهای دولتی و خصوصی در فرایند مشارکت، از موازیکاری و در نتیجه تعطیلی برنامه‌ها و طرح‌ها و دست کم تاخیر در اجرای سیاستهای تدوین یافته مصون است.  نیازهای وسیع شهروندان در همه زمینه‌ها از سویی و سیاستهای متعدد و فراوان مدیران و برنامه‌ریزان برای پاسخگویی به این نیازها از سویی دیگر همگی تنها فضایی را فراهم آورده است که به دلیل عدم هماهنگی دستگاه‌ها و سیکل معیوب اداره شهر، اثرگذاری سیاستها، جای خود را به تحلیل نیروی انسانی و منابع مالی موجود داده و هر دستگاهی دیگری را مسؤول ضعفها و نقایص می‌داند.

 مدیریت شهری نوعی نظام اداری است که این نظام از مجموعه اجزای زنده که در شهر حضور و با هم تعامل دارند تشکیل شده است . این اجزا شامل افراد و یا تشکل‌هایی است که به اشکال مختلف دولتی یا غیردولتی در شهر ایجاد شده‌اند و با یکدیگر در ارتباط‌ هستند؛ بنابراین در یک جمع‌بندی کلی، تعاملات، روابط و ارتباطات ، این اجزا را تعریف و تنظیم می‌کنند. 

مدیریت شهری از نوع سیستم‌های باز و بسیار پیچیده انسانی و اجتماعی است که با توجه به جدیدترین مبانی نظری وظایفی چون مدیریت زمین شهری، مدیریت خدمات و زیر ساختهای شهری، مدیریت محیط زیست شهری، ارتقای رشد اقتصادی در بهبود شرایط زندگی مردم (کاهش فقر شهری) و برنامه ریزی استراتژیک ــ که بر اساس اصل تمرکز زدایی، شهرداریها با بر عهده گیری اجرای برنامه ریزی استراتژیک و مدیریت آن، آخرین تصمیم گیرنده و هسته اصلی در مدیریت شهری خواهند بود ــ را بر عهده دارند.

 وظایف شهرداریها در کشورهای توسعه یافته در چند دهه اخیر روند رو به رشدی داشته و آنها به عنوان نهادهای مدنی، عمومی و محلی وظایف بیشتری را بر عهده گرفته‌اند؛ به عنوان مثال در فرانسه برنامه‌ریزی شهری، مدیریت ترافیک، انجام کلیه امور عمرانی شهر، ایجاد مدارس، حفاظت محیط زیست، تامین خدمات اجتماعی و امور اقتصادی بر عهده شهرداریهاست. 

در کشورهای اسکاندیناوی تصمیم‌گیری در خصوص مسائل شهرها، وضع مالیات‌های محلی،‌ ارائه خدمات درمانی و پزشکی، تاسیس واحدهای تصفیه آب و فاضلاب، تامین آب، برق و گاز، آموزش بیکاران و بسیاری از امور دیگر از جمله وظایف شهرداریها است. همچنین در انگلستان نیز برنامه ریزی توسعه اقتصادی، برنامه‌ریزی استراتژیک شهری،‌ خانه سازی عمومی، ایجاد اشتغال، کنترل آلودگی هوا و حفاظت آثار تاریخی در حیطه وظایف شهرداری است.

ضروری است برای ارتقای توان شهرداری‌ها در جهت انجام وظایف بیشتر، اقدامات عملی در خصوص تجدید حیات و ارتقای شان و عملکرد این نهاد در نظام کلان مدیریت کشور صورت گیرد.

در این خصوص بحث «مدیریت واحد شهری» با هدف تحقق مدیریت یکپارچه شهری در برنامه سوم و چهارم توسعه مطرح شده است که البته این مدیریت واحد تنها به شهرداریها محدود نشده و به عنوان ابزاری برای شکل گیری و تقویت نظام واقعی مدیریت شهری در ایران مطرح است که بر اساس آن شهرداریها به کانون اصلی مدیریت شهری تبدیل و در نهایت مدیریت واحد شهری تحت سیاستها و نظارت شوراهای اسلامی شهر قرار می‌گیرد.

در کشورهای توسعه یافته مدیریت‌های کلان تغییر می‌کند اما مدیران کارشناس تعویض نمی‌شوند و به کار خود ادامه می‌دهند، بنابراین برنامه‌های دراز مدت شکل می‌گیرند و تغییر مدیران به برنامه‌های مصوب و در حال اجرا لطمه نمی‌زند اما در ایران با تغییر مدیر، بدنه سازمان نیز تغییر می‌کند و اقدامات بلند مدت شکل نمی‌گیرند.

 تغییرات مدیریتی نباید لطمه‌ای به برنامه‌های مصوب بزند و مدیر جدید باید پایبند به اجرای برنامه‌های مصوب باشد و تنها می‌تواند تکنیک‌های اجرایی را تغییر دهد، در غیر این صورت کلیه برنامه‌های میان مدت و بلند مدت عقیم می‌مانند و با تغییر پی در پی مدیران زمانی برای طراحی و اجرای برنامه‌های بلند مدت باقی نمی‌ماند و هر مدیری به برنامه‌های کوتاه مدت و روزمره می پردازد و هیچ برنامه اساسی طراحی و اجرا نمی‌شود.

تغییر مدیران و انتخابات شورای شهر در انگلستان به گونه‌ای است که در هر انتخابات تنها نصف اعضای شورا تغییر می‌کنند و همواره تعدادی از اعضای سابق که تجربه سوابق کاری را دارند، برای انتقال اطلاعات در مجموعه باقی می‌مانند و اعضای جدید می‌توانند از اقدامات قبلی شورا آگاه شوند و برنامه‌های گذشته را ادامه دهند.

ماندگاری نیروها و سوابق گذشته برای حفظ و تحقق برنامه‌های کلان شهری از اصول اساسی مدیریتی است؛ بنابراین با تغییر مدیریت‌ها تنها باید در سیاستها و تاکتیک‌های اجرایی تجدید نظرشود و همواره تعدادی از نیروهای قدیمی که سوابق عملکردهای گذشته را دارند در مجموعه باقی بمانند.

کوتاه بودن مدیریت، پایبند نبودن به برنامه‌های مصوب قبلی، تغییر و جابجایی کلیه نیروها، از بین رفتن سوابق عملکردهای گذشته و نداشتن برنامه‌های کارشناسی ثابت از مهمترین مشکلات مدیریتی شهرشیراز است.



لیست کل یادداشت های این وبلاگ